Δελτία Τύπου

Όχι στη νέα διόγκωση του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σκαραμαγκά – Δεν πληρούνται πλέον βασικοί όροι διαβίωσης

10-10-2019

Η μεταφορά άλλων 50 προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά ανεβάζει τον συνολικό πληθυσμό φιλοξενούμενων στον χώρο στους 2500. Αυτός ο αριθμός ξεπερνάει την πραγματική δυναμικότητα του Κέντρου με αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενούμενων προσφύγων, ανάμεσα στους οποίους και αρκετά μικρά παιδιά.

Άλλωστε, είναι πλέον ευρέως αποδεκτό, ότι η πιο ορθή αντιμετώπιση της κατάστασης δεν είναι η συνέχιση της γκετοποίησης των προσφύγων σε «κέντρα φιλοξενίας», όπου δεν πληρούνται οι βασικοί όροι για την ομαλή διαβίωση των ανθρώπων αυτών, αλλά η διαμονή τους σε διαμερίσματα ή τουριστικά καταλύματα.  

Παράλληλα, οι συνθήκες υπερπληθυσμού στο Κέντρο Φιλοξενίας του Σκαραμαγκά προκαλούν μεγαλύτερη επιβάρυνση και στην πόλη του Χαϊδαρίου. Το Χαϊδάρι έχει υπάρξει πολύ δεκτικό και φιλόξενο από την αρχή της λειτουργίας του Κέντρου κατανοώντας την ανάγκη συνεισφοράς όλων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Όμως η καλή διάθεση μας δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Η πίεση που υφίστανται λόγω της συνεχούς διόγκωσης του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων κρίσιμης σημασίας λειτουργίες στην πόλη είναι μεγάλη. Το Αστυνομικό Τμήμα της πόλης μας διαθέτει όλο και μεγαλύτερη δύναμη στον Σκαραμαγκά, αποσπώντας την από τα καθήκοντα της ασφάλειας στην πόλη. Οι διερχόμενες λεωφορειακές γραμμές οι οποίες εξυπηρετούν τις συνοικίες του Σκαραμαγκά και του Δαφνίου υφίστανται μεγαλύτερο φόρτο. Σε κάθε περίπτωση, μια επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στον Σκαραμαγκά λόγω της υπερβολικής αύξησης του αριθμού τους θα έχει αναπόφευκτα και σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην τοπική μας κοινωνία.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε  ότι η έκταση όπου λειτουργεί το Κέντρο δικαιωματικά ανήκει στον Δήμο Χαϊδαρίου και θα έπρεπε να έχει παραχωρηθεί σ’ αυτόν εδώ και αρκετά χρόνια. Αποτελεί ζωτικό χώρο για την πρόσβαση του Χαϊδαρίου στην Ακτή Σκαραμαγκά, το φυσικό επίνειο της σύγχρονης πόλης από την ίδρυση της. Με την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου είχε υπάρξει δέσμευση από την τότε κυβέρνηση ότι η έκταση θα παραχωρηθεί στον Δήμο μόλις ολοκληρωθεί η λειτουργία του Κέντρου. Θεωρούμε ότι αυτή η δέσμευση πρέπει να πάρει άμεσα επίσημη νομική μορφή.

Ζητάμε:

  • Να σταματήσουν τώρα οι νέες μεταφορές προσφύγων στον Σκαραμαγκά και η συνεχής διόγκωση του Κέντρου.
  • Να ενισχυθούν άμεσα από την κεντρική εξουσία οι λειτουργίες της πόλης και του Δήμου οι οποίες επιβαρύνονται από την χωροθέτηση του Κέντρου στον Σκαραμαγκά (ασφάλεια, συγκοινωνία, υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου).

Να διαμοιραστεί με δίκαιο τρόπο σε όλη την χώρα η διαχείριση της φιλοξενίας των προσφύγων και να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα συγκεκριμένοι μόνον Δήμοι όπως ο δικός μας.

Συμμετοχή του Δημάρχου Βαγγέλη Ντηνιακού στην Εβδομάδα Πόλεων και Περιφερειών στις Βρυξέλλες (!)

09-10-2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τις πόλεις και τις περιφέρειες την οποία διοργάνωσε στις Βρυξέλλες όπως κάθε χρόνο η Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ,  συμμετείχε την Δευτέρα 7 και Τρίτη 8 Οκτωβρίου,  ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός. Από τις εκδηλώσεις που συμμετείχε και τις συναντήσεις με Έλληνες Ευρωβουλευτές και Ευρωπαίους Αξιωματούχους ο Δήμαρχος ενημερώθηκε για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει ο Δήμος.

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του Δήμου,  ο Δήμαρχος μετέβη στις Βρυξέλες με προσωπικά του έξοδα.

Ο Δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός συμμετείχε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Π.Ε.Δ. Αττικής μαζί με αντίστοιχες Ενώσεις κρατών – μελών της ΕΕ για τις προοπτικές χρηματοδότησης των Δήμων μέσω του προσεχούς ΕΣΠΑ.

Επίσης συμμετείχε σε συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης Ελλήνων Δημάρχων με  Έλληνες Ευρωβουλευτές και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την συμμετοχή των Δήμων σε προγράμματα χρηματοδότησης πέραν του ΕΣΠΑ, μια σημαντική διάσταση για την διεύρυνση των πόρων που είναι στην διάθεση του Δήμου.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ειδικά «εργαστήρια» για τις έξυπνες πόλεις και την πολιτική κοινωνικής συνοχής.

Από την τεχνική πληροφόρηση και τις πολιτικές συναντήσεις που έγιναν, επιβεβαιώνεται ότι κάνοντας τον Δήμο Χαϊδαρίου  περισσότερο σύγχρονο και εξωστρεφή,  μπορούμε να διασφαλίσουμε σημαντικά οφέλη για την καλύτερη εξυπηρέτηση και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Ξεκίνησαν τα μαθήματα στο κοινωνικό φροντιστήριο

04-10-2019

Ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου τα μαθήματα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Χαϊδαρίου. Τα μαθήματα διεξάγονται στο 2ο Λύκειο Χαϊδαρίου (Φιλοπάππου 28, όπισθεν Δημαρχείου).

Σκοπός του Κοινωνικού Φροντιστηρίου είναι η ενίσχυση μαθητριών και μαθητών που ανήκουν σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες, η παροχή ίσων ευκαιριών σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές

Ο Δήμος ευχαριστεί τους εθελοντές εκπαιδευτικούς του Κοινωνικού Φροντιστηρίου για την ανιδιοτελή προσφορά τους.

Επίσκεψη στο χώρο της Υπηρεσίας Συντήρησης και Αυτεπιστασίας από το Δήμαρχο, το Γ.Γ. και τους Εντεταλμένους Συμβούλους Β. Καρατζαφέρη, Κ. Χρονοπούλου

02-10-2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη στον χώρο της Υπηρεσίας Συντήρησης και Αυτεπιστασίας του Δήμου πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός, συνοδευόμενος από τους Εντεταλμένους Συμβούλους,  Βασίλη Καρατζαφέρη και Κωνσταντίνα Χρονοπούλου και τον Γ.Γ. του Δήμου Λευτέρη Καστανάκη. 

Ο Δήμαρχος ενημερώθηκε για τις εργασίες συντήρησης υποδομών του Δήμου τις οποίες πραγματοποιεί η Αυτεπιστασία και ζήτησε την εντατικοποίηση και την αποτελεσματικότητα των δράσεων ώστε ο Δήμος Χαϊδαρίου να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει η Δημοτική Αρχή για  άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση των κατοίκων.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

35 Χρόνια «Γιορτή Τσικουδιάς » από την Εστία Κρητών και το Δήμο Χαϊδαρίου

02-10-2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εστία Κρητών Χαϊδαρίου και ο Δήμος Χαϊδαρίου συνδιοργάνωσαν το διήμερο 29-29 Σεπτεμβρίου τη Γιορτή Τσικουδιάς. Δύο όμορφες Κρητικές βραδιές με μουσική και χορούς με αφορμή την συμπλήρωση 35 χρόνων από την πρώτη Γιορτή Τσικουδιάς.

Ο Δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός στον χαιρετισμό του τόνισε ότι οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις των Συλλόγων κάνουν την ζωή όλων μας στην πόλη περισσότερο ποιοτική και ανθρώπινη και εξέφρασε τα συγχαρητήρια του για την συνδιοργάνωση στην Εστία Κρητών Χαϊδαρίου, το Δ.Σ. και τον Πρόεδρο Απόστολο Χριστοδουλάκη.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ευχετήριες Κάρτες από τους Παιδικούς Σταθμούς για τον Παππού και τη Γιαγιά (!)

01-10-2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μια πρωτότυπη δράση τα παιδιά και οι παιδαγωγοί των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Χαϊδαρίου τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, σήμερα Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019.

Τα παιδιά με τη βοήθεια των παιδαγωγών τους έφτιαξαν ευχετήριες κάρτες  για τον παππού και τη γιαγιά τις οποίες μαζί με γλυκά πήραν σπίτι τους για να τις προσφέρουν.

Μια συμβολική κίνηση  αναγνώρισης της ανεκτίμητης προσφοράς της Τρίτης Ηλικίας στην κοινωνία και στις σημερινές οικογένειες.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Συνάντηση του Δημάρχου Χαϊδαρίου με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα (!)

01-10-2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα κ. Ανδρέα Λεωτσάκο είχε σήμερα Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα Τεχνικών Έργων στο Δήμο Χαϊδαρίου.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Αποφασισμένη για την αναβάθμιση των Υπηρεσιών Καθαριότητας προς τους Κατοίκους η Διοίκηση του Δήμου (!)

27-09-2019

Εκδήλωση Μνήμης του Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης

27-09-2019

Την Μνήμη του Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης τίμησε όπως κάθε χρόνο στο Χαϊδάρι ο Σύνδεσμος των Νεοφωκαέων Προσφύγων.

Μιλώντας στην εκδήλωση την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός αναφέρθηκε στην προσωπικότητα, στην εθνική προσφορά και στον μαρτυρικό θάνατο του Χυσοστόμου Σμύρνης.

Αναφέρθηκε επίσης στην διαδρομή των Νεοφωκαέων προσφύγων μέχρι που ρίζωσαν στο Χαϊδάρι και έκαναν τον τόπο δεύτερη πατρίδα τους. Ώστε ο Συνοικισμός  των Νεοφωκαέων με τις προσφυγικές κατοικίες απετέλεσε τον βασικό οικιστικό πυρήνα, γύρω από τον οποίο συγκροτήθηκε η σημερινή πόλη. Όπως είπε ο Δήμαρχος, στα σχεδόν 100 χρόνια που έχουν περάσει ο Σύνδεσμος των Νεοφωκαέων Προσφύγων κρατάει το νήμα της συνέχειας και των δεσμών με την μακρινή πατρίδα, την Φώκαια, αλλά επίσης δραστηριοποιείται με αγάπη για το Χαϊδάρι, την πόλη όπου ζει πια  η τρίτη και τέταρτη γενιά των Νεοφωκαέων.

Για όλες αυτές τις δραστηριότητες και για την διοργάνωση της φετινής εκδήλωσης Μνήμης ο Δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Σύνδεσμο Νεοφωκαέων και τον Πρόεδρο του.

To Xαϊδάρι θα γίνει υπόδειγμα καθαρής πόλης όσο και αν αντιδρούν κάποιοι (!)

23-09-2019

Βαθιά αντιδημοκρατική η σημερινή ενέργεια της Λαϊκής Συσπείρωσης να διαλύσει βίαια την Οικονομική Επιτροπή (!)

Το μεγάλο πρόβλημα της καθαριότητας που επί χρόνια υποβαθμίζει τη ζωή των κατοίκων είναι γνωστό σε όλους. Η νέα Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να το λύσει γιατί στην καθαριότητα και την δημόσια υγεία δεν δικαιούται κανένας να ολιγωρεί, πολύ περισσότερο να παίζει πολιτικά παιχνίδια.

Ένα μέρος του προβλήματος είναι τα μπάζα από κατασκευές – κατεδαφίσεις που είναι παρατημένα σε δημόσιους χώρους. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις στο Χαϊδάρι.  Αυτό οφείλεται στην προηγούμενη ανεξέλεγκτη κατάσταση, στη μη  εφαρμογή των  νόμων για την διαχείριση των απορριμμάτων από κατασκευές. Εκτός της δυσκολίας που δημιουργούν στην κίνηση των πεζών, οι σωροί από μπάζα ή από κομμένα κλαδιά γίνονται σημείο απόθεσης άλλων απορριμμάτων, με συνέπεια να δημιουργούνται εστίες δυσάρεστων οσμών ή και μολύνσεων.

Άμεσα βγάλαμε ανακοίνωση ενημερώνοντας τους συμπολίτες μας για τις σωστές και νόμιμες διαδικασίες απομάκρυνσης των υλικών κατεδαφίσεως. Ωστόσο το ήδη συσσωρευμένο πρόβλημα με τα μπάζα στα πεζοδρόμια και τους δημόσιους χώρους του Χαϊδαρίου πρέπει να λυθεί άμεσα γιατί αλλιώς θα αναπαράγεται.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, όπως υπηρεσιακά ενημέρωσε τη Διοίκηση,  δεν έχει τα μέσα και τις δυνατότητες (κάτι που οφείλεται και σε αδράνεια της προηγούμενης Διοίκησης) για να απομακρύνει τους σωρούς από μπάζα και κλαδιά που έχουν σωρευτεί κατά το  μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν υπήρχε καμιά σχετική παρέμβαση του Δήμου.

Η μόνη εφικτή λύση για να καθαρίσει από τα μπάζα και τους σωρούς κλαδιών η πόλη και να κάνουμε όλοι μια καινούργια αρχή τηρώντας τη σχετική νομοθεσία,  είναι η ανάθεση της αποκομιδής όλων των μπαζών και κλαδιών μέσα σε ένα 15ήμερο σε εξωτερικό συνεργείο.  Μια  λύση αντίστοιχη με άλλες εξωτερικές εργολαβίες όπως π.χ. για συντηρήσεις υποδομών, τις οποίες συνεχώς αναθέτουν οι Δήμοι.

Με μεγάλη έκπληξη είδαμε σήμερα στελέχη της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον πρώην Δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο να συγκεντρώνονται στο Δημαρχείο και να εμποδίζουν με βίαιο τρόπο την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου για να μην ληφθεί η σχετική απόφαση.

Ο ισχυρισμός του κ. Σελέκου ότι υπάρχει κίνδυνος «ιδιωτικοποίησης» της καθαριότητας είναι ψευδής και συκοφαντικός. Αντιμετωπίζουμε ένα οξυμένο πρόβλημα που δημιουργήθηκε επί δικής του Διοίκησης και το οποίο δεν μπορεί αντικειμενικά να διαχειριστεί η Υπηρεσία Καθαριότητας.

Πρακτικά ο κ. Σελέκος ως αποτυχημένος Δήμαρχος, ζητάει τα μπάζα να μείνουν στα πεζοδρόμια και τους ακάλυπτους χώρους του Χαϊδαρίου επ’ αόριστον.  Με προφανή σκοπό να μην βελτιωθεί η εικόνα της πόλης και να μην γίνει σύγκριση με τη δική του Διοίκηση. Επίσης βρήκε ευκαιρία να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους με ανύπαρκτους κινδύνους αποκλειστικά για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Τέλος, δυστυχώς αντιλαμβανόμαστε όλοι και μια προσωπική πικρία του για το αποτέλεσμα των εκλογών που τον ωθεί σε μια αδικαιολόγητη επιθετικότητα προς τη νέα Διοίκηση του Δήμου.

Η ενέργεια του να εμποδιστεί η συνεδρίαση οργάνου της Διοίκησης του Δήμου είναι ξεκάθαρα αντιδημοκρατική. Η Λαϊκή Συσπείρωση και ο Μιχάλης Σελέκος αρνήθηκαν κάθε διάλογο, δεν κατέθεσαν το σκεπτικό και τη διαφωνία τους σε καμιά διαδικασία.  Ακόμη και αν είχαν δίκιο, θα το είχαν χάσει με την αυθαίρετη και αντιδημοκρατική πρακτική τους. Τώρα που έχουν άδικο και στην ουσία και στην πρακτική που ακολούθησαν, η αποδοκιμασία τους πρέπει να είναι διπλή.

Το πρακτικό αποτέλεσμα της σημερινής ενέργειας της Λαϊκής Συσπείρωσης και της αναβολής της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής είναι ότι οι σωροί από μπάζα θα παραμείνουν λίγες ημέρες παραπάνω στα πεζοδρόμια και τους δημόσιους χώρους του Χαϊδαρίου. Σπουδαίο κατόρθωμα! Εμείς όμως δεν θα επιτρέψουμε την συνέχιση μιας κατάστασης που απαξιώνει την πόλη και επιβαρύνει την καθημερινότητα των κατοίκων.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

copyrights © 2021 Evolution Projects